Disable Preloader

Novosti

 

Pravo na uzbunjivanje i zaštita uzbunjivača važan su faktor u borbi protiv korupcije i razvoju društva

Kako i kada se vrši uzbunjivanje, kako se vrši obrada primljenih informacija, kakva je uloga organizacija civilnog društva u pružanju zaštite uzbunjivačima - bile su neke od teme petodnevne obuke za sticanje trenerskih veština u oblasti zaštite uzbunjivača. Obuci, koja je u organizaciji projekta održana od 24-28. decembra 2018. u prostorijama Pravosudne akademije u Beogradu, prisustvovali su predstavnici organizacija civilnog društva i drugih organizacija koje deluju kao edukatori, aktivisti i na (ne)formalan način predstavljaju izvore znanja i informacija za građane.

Učesnici su upoznati sa konceptom uzbunjivanja i zaštitom uzbunjivača, a unapređene su im trenerske veštine kako bi u budućnosti mogli da planiraju i izvode predavanja i radionice na temu uzbunjivanja i zaštite uzbunjivača.
Predavači, predstavnici iz pravnog savetovališta „Pištaljka“ koje pruža pravnu pomoć uzbunjivačima kao i dugogodišnji treneri iz oblasti komunikacionih veština, govorili su i o dosadašnjoj praksi u Srbiji i svetu u pogledu zaštite uzbunjivača, podizanju svesti u javnosti o značaju zaštite uzbunjivanja, postojanju zakonske zaštite, pripremi i izvođenju budućih obuka o uzbunjivanju i zaštiti uzbunjivača.
Učesnicima je pružana prilika za dalje umrežavanje i stvorena je mogućnost za delovanje u ovoj oblasti.

Ko su uzbunjivači?
Uzbunjivači dolaze iz svih sektora, odnosno polja delovanja. To su osobe koje obelodanjuju informacije o nezakonitostima i ugrožavanju javnog interesa i zbog toga trpe odmazdu. Pravo na uzbunjivanje i zaštita uzbunjivača važan su faktor u borbi protiv korupcije i razvoju društva. Za širenje znanja o značaju i zaštiti uzbunjivača važno je da se osnaže osobe koje svojim delovanjem mogu da dopru do različitih ciljnih grupa.